arrow-back Terug naar overzicht

Van broekie tot cultuurbewaker

Hij behoort inmiddels tot het meubilair van FC Eindhoven, net als zijn fanatieke familieleden. Nee, niemand zit langer bij het eerste futsalteam dan Dennis van den Eijnden (26). De Oranje-international vertelt over zijn rappe opkomst, over cultuur bewaken in de groepsapp en over FCE als voorbeeld voor de Nederlandse futsaltoekomst.

image

Hij was er al heel vroeg bij, bij het eerste elftal in de zaal. En dat ondervond Van den Eijnden nog jarenlang wekelijks aan den lijve. „Bij de rondo voorafgaand aan onze trainingen moet de jongste altijd als eerste in het midden. Ik debuteerde in 2015 met Eindhoven in de eredivisie, maar hoef pas sinds vorig jaar niet meer in het midden te beginnen”, lacht de 26-jarige: „Eindelijk ben ik safe.”

Als tiener ging het voor hem heel snel in de zaal: al op zeventienjarige leeftijd vond hij aansluiting bij het vaandelteam, als ukkie tussen grote futsalnamen zoals Karim Bali en Oualid Saadouni. „Jongens waarvoor ik letterlijk op de tribune heb gestaan“, blikt de Geldroppenaar terug.

Al vlug stond Van den Eijnden met hen op het veld, in de eredivisie en ook Europees. Inmiddels is hij honderden officiële wedstrijden verder. De middenvelder zag spelers komen en gaan, maar de clubcultuur blijft onveranderd. „Het is een warme, familiaire club. Sinds 2010 ga ik er met heel veel plezier naartoe. De afgelopen jaren hebben we een leuke spelersgroep die past bij wat FC Eindhoven wil uitstralen. Tijdens onze trips hebben we veel lol: we eten samen, spelen spelletjes en dollen veel met elkaar.”

"De sfeer draagt bij aan het behalen van onze sportieve doelstellingen"

Dat ‘dollen’ gebeurt ook in de groepsapp van het team. „Als iemand valt, dan delen we dat fragment uit de samenvatting. Of we bewerken een foto. Ja, het is een levendige groepsapp. En ik houd zelf ook wel van een dolletje”, aldus Van den Eijnden, inmiddels een van de cultuurbewakers. „De sfeer draagt bij aan het behalen van onze sportieve doelstellingen. Vorig jaar is daar een mooi voorbeeld van.”

In juni werd de zesde landstitel in de clubgeschiedenis gewonnen, en de eerste sinds 2015. Ook won Van den Eijnden afgelopen seizoen voor de derde keer de beker. En in september stelde hij met FCE de Supercup veilig. „Je merkte wel een bepaalde opluchting na het behalen van de landstitel, omdat we er drie keer net naast hebben gegrepen. Je merkte het ook bij de clubmensen, die échte blijdschap. We verloren maar drie duels over het hele seizoen, wat vrij bizar is eigenlijk.”

Wel kwam er in de finale tegen Hovocubo een derde beslissende wedstrijd aan te pas, in het eigen Indoor Sportcentrum. „Dus de druk stond er vol op. Na de 3-1 zege hebben we in de kantine feest gevierd en ook nog een soort balkonscene in de hal gehad, waarbij iedereen zijn momentje kreeg. Beneden stonden de fans en familie. Vooral het afscheid van Oualid Saadouni (35) was mooi. Hij is een clublegende en ik hoop ook op die leeftijd nog in de zaal te spelen. Ik weet alleen niet of mijn vriendin daar blij mee is”, lacht hij hardop.

Van den Eijnden speelt ook al jarenlang voor Oranje. Hij debuteerde als broekie, op 1 november 2016 in en tegen Servië. Inmiddels is de Brabander tientallen interlands verder en speelde hij begin 2022 het Europees kampioenschap op eigen bodem. „Spelen in de Ziggo Dome, dat was supergaaf. De opkomst, het volkslied: heel speciaal. Het EK-shirt hangt ook bij mij thuis. En mijn moeder heeft mijn debuutshirt, ingelijst en aan de muur. Ook andere familieleden hebben tenues hangen.” Grijnzend: „Ja, ik heb een grote familie. Ze volgen mij via livestreams en mijn zus en moeder zijn er bijna altijd fysiek bij. Die twee horen ondertussen ook een beetje bij het meubilair van FC Eindhoven. Zaalvoetbal is echt onderdeel geworden van ons gezin.”

"Van den Eijnden speelt ook al jarenlang voor Oranje"

image

Van den Eijnden ziet FC Eindhoven als voorbeeldclub vanwege de combinatie van zaal en bvo. „Ik denk dat dit de route is voor het Nederlandse futsal om door te groeien. Als je tegen PSV of Ajax voetbalt, wordt het interessanter qua marketing, aantrekkingskracht en ook qua organisatie en middelen.”

Ook draagt de combi bij aan talentontwikkeling, zo zag hij vorig jaar met eigen ogen als jeugdtrainer bij de Onder-12. „Een andere ondergrond, meer balcontacten. Je ziet dat bijvoorbeeld Gerben Sozeyedio die het op het veld net niet redde, nu bij ons in de zaal speelt. En andersom hebben jongens als Jay Idzes (nu Venezia FC) en Jarno Janssen (nu FC Bocholt) profijt gehad van het spelen in de zaal.” Zelf vertoefde Van den Eijnden kort in de PSV-jeugd (2007-2009), toevallig samen met FC Eindhoven-prof Maarten Peijnenburg. Na enkele jaren bij vv Geldrop koos hij definitief voor de zaal en nu is hij daar semiprof, naast zijn fulltimebaan als engineer in de IT. „De sport groeit de laatste jaren in Nederland, maar er zijn nog flinke stappen te zetten. In de top van het zaalvoetbal heb je fullprofs en zijn alle wedstrijden op televisie te zien, zoals bij Barcelona en Benfica. Ik weet niet of ik zo’n groei nog ga meemaken, maar hopelijk gaat het daar wel naartoe. Het is gewoon een heel aantrekkelijke sport. Tijdens het EK keken er ook gewoon twee miljoen mensen.”

"Het moet heel gek lopen, wil ik FC Eindhoven verlaten"

Dat Van den Eijnden uit de jeugd komt bij FC Eindhoven, maakt hem trots. „Het is gewoon mijn club. Het moet heel gek lopen, wil ik Eindhoven verlaten. Als het aan mij ligt, speel ik hier nog lang mee voor de prijzen.”

image
arrow-back Terug naar overzicht