arrow-back Terug naar overzicht
profs Voetbal

Luuk Wouters: Aan de bal en in business

Een rondje bellen? Of misschien op bezoek bij wat sponsoren? Nee, vanmiddag staat er iets heel anders op de planning. Langs het hoofdveld zijn twee commercieel medewerkers druk in de weer met een aantal coachjassen, die ze zelf bedrukken met sponsorlogo’s. Wouters, net klaar met trainen, slaat het met een glimlach gade: „Bij een club als FC Eindhoven is het af en toe behelpen. Laatst heb ik ook mijn eigen wedstrijdshirt bedrukt. Ze vonden dat hier wel grappig voor een keertje, en ik vond het ook wel wat hebben.”

image

"Ik interesseerde me altijd al wel voor de financiële wereld achter het voetbal"

Snel even douchen, normale jeans aan en direct door naar kantoor: Wouters meldt zich na trainingen steevast bij Stijn Otten, accountmanager bij FC Eindhoven, voor de verdere invulling van zijn middag. Otten grijnst: „We maken vaak grappen over dat Luuk in de Johan Cruijff ArenA heeft gevoetbald, met RKC tegen Ajax, maar stiekem zijn we daar natuurlijk hartstikke jaloers op. Nu er een profvoetballer op kantoor zit, komen we best wat te weten. Hoe is het om voor 50.000 man te voetballen? Hoe ziet een wedstrijdvoorbereiding eruit? Krijg je je schoenen cadeau of moet je die zelf kopen? Luuk geeft een inkijkje achter een voor ons gesloten kleedkamerdeur.”

Andersom laten zij Wouters de andere kant van het voetbal zien; de wereld van stropdassen, sponsoren en begrotingen. Otten stroopt zijn mouwen op: „Jassen bedrukken is geen droomtaak. Maar door het dit jaar zelf te doen, besparen we héél veel centjes. Dat leggen we ook uit aan Luuk en zo laten we de bedrijfskant zien.”

Een half jaar lang komt Wouters met zijn laptoptas naar de club, voor zijn meeloopstage als derdejaars student aan de hbo-opleiding SPECO Sportmarketing op de Johan Cruyff Academie. „Ik vond het altijd leuk om met cijfers te werken, dus daarom ging mijn stagevoorkeur uit naar commercie”, aldus de profvoetballer. „De financiële wereld achter het voetbal interesseerde me altijd al wel, met barterdeals en de opbouw van begrotingen. Ik wil hier in contact komen met businesspartners, en leren hoe je mensen kan aantrekken tot een club. En wellicht een dag meelopen met de algemeen of commercieel directeur, dat lijkt me ook heel interessant. Wat ik na mijn profcarrière wil doen, weet ik nog niet. Dus ik houd alle opties open en wil me nu zo breed mogelijk oriënteren.”

image

Of hij niet hartstikke moe is na trainingen? En ‘s middags niet gewoon lekker op de bank wil hangen? Teamgenoten stellen die vragen regelmatig, maar Wouters is júist blij om de dag vol te maken. Niet lang na het behalen van zijn vwo-diploma ging de focus helemaal op voetballen bij RKC, waarvoor hij drie seizoenen voornamelijk als stand-in fungeerde. „Productief zijn buiten het voetbal om: lang vond ik dat heel moeilijk. Normaal keek ik ‘s middags een beetje op YouTube, zat op de Playstation of ging met vrienden iets doen. Ik had op een gegeven moment het gevoel dat ik dommer werd, zeg maar. Omdat ik me niet veel bezighield met school of met mezelf ontwikkelen.”

"Voetbal is het leukste om te doen, maar je hebt geen zekerheid in je verdere leven"

Het ging weer kriebelen, en ook wilde de 24-jarige wat meer zekerheid naast zijn profbestaan. „Voetbal is het leukste om te doen, maar je hebt geen zekerheid voor de rest van je leven. Al is het natuurlijk anders als je een wonderkind van Real Madrid bent en miljoenen verdient. Nu studeer ik en heb ik iets achter de hand. Maar voetbal staat op één hoor.”

Bij RKC speelde hij sporadisch mooie wedstrijden in de eredivisie, bij FC Eindhoven wil Wouters op een trede lager wekelijks minuten maken. „En ik wil me hier meer op centraal achterin richten. Met trainer Willem Weijs heb ik een goede match: ik ben zelf ook een jongen die veel nadenkt over het spel. Voetbal is steeds meer een atletische sport, maar ik denk dat je zoveel kan oplossen door goed te staan. Je moet proberen het spel te voorspellen. Niet gokken, maar de kans berekenen en anticiperen. Dat vind ik mooi. En ook vind ik dat je als verdediger een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel moet hebben over de spelers voor je, want jij moet ze neerzetten.”

Meer minuten maken betekent automatisch meer bekendheid, en daar hoopt Wouters nog tijdens zijn stage van te profiteren. „Het zou wel mooi zijn als ik een sponsor weet te strikken, ja", zegt de achterhoedespeler gekscherend. "Mijn doelstellingen zijn in elk geval, ook vanuit school, om zelfstandig zaken te regelen, contacten op te doen en te plannen.” Als organisator van het evenement Prof voor een Dag voor sponsoren kwamen veel doelen aan de orde. „Voor die dag moet je alles afstemmen met de organisatie, horeca en trainers. Je doet de communicatie richting de sponsoren en werkt met een soort mini-begroting: wat heb je nodig, wat moet je bestellen en wat zijn de kosten. En Stijn begeleidt me daarin en legt van alles uit.”

"Mijn doelstellingen zijn in elk geval, ook vanuit school, om zelfstandig zaken te regelen"

Het kleedlokaal en het kantoor: zoveel verschil zit er niet tussen, beweert Otten. De humor is in ieder geval vergelijkbaar, beaamt ook Wouters. Otten: „We hebben afgesproken dat als Luuk scoort, hij dan met zijn vingers een hartje vormt voor de commerciële afdeling.” Wouters lacht hardop: „Maar, in principe kan dat dan ook gewoon een hartje voor mijn vriendin zijn, hè.”

image
arrow-back Terug naar overzicht