arrow-back Terug naar overzicht
Voetbal

Gymdocent Manuel Kuijk zekerheidje onder de lat bij FCE Futsal

Manuel Kuijk: keeper van FC Eindhoven Futsal en Oranje, maar daarnaast ook actief als gymdocent in het basisonderwijs. In dit stuk spreekt Manuel over FC Eindhoven, het nationale zaalvoetbal team en zijn leven buiten het zaalvoetbal. Wat is de overeenkomst tussen zaalvoetbal op het hoogste niveau en het geven van gymles aan basisschool kinderen? Waardoor voelt FCE aan als een grote familie? Hoe voelt nou een echt kippenvelmoment?

image

Hoe ben je het zaalvoetballen ingerold?

Via de voetbalclub waar ik actief was in Lichtervoorde kwam ik in contact met een trainer die ook trainde bij LZV, de zaalvoetbalclub. Via hem begon ik op mijn twaalfde met trainen in de zaal, en mocht ik op mijn vijftiende debuteren in het eerste. Tot de A-jeugd heb ik het zaalvoetbal en het veldvoetbal gecombineerd, maar toen Oranje er ook nog bij kwam werd dat wel heel lastig te combineren. Omdat er volgens mij op dat moment meer potentie zat in het zaalvoetballen heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt te stoppen op het veld.

Je bent via LZV Kuypers en t’ Knooppunt bij FC Eindhoven beland. Wat deed jou toendertijd overtuigen om voor FC Eindhoven te kiezen?

FC Eindhoven is al jaren een topclub natuurlijk. Vanaf het moment dat ik bij ’t Knooppunt en Oranje kwam zijn mijn ambities altijd groot geweest. Ik wilde hoog spelen en FC Eindhoven is een club die in staat is jou als speler goed te faciliteren. Ik had daar de mogelijkheid wekelijks keeperstraining te volgen en alles eromheen is gewoon goed georganiseerd. Dus al met al een stabiele club die altijd om de prijzen speelt die mij de mogelijkheid bood mezelf verder te ontwikkelen.

Je speelt nu al best wel wat jaren bij FC Eindhoven. Kun je omschrijven wat voor club FC Eindhoven is? Waar staat de club voor en wat voor sfeer hangt er?

Ik vind FC Eindhoven een hele warme en gezellige club. Een club met mensen die er al heel lang zitten, een hart hebben voor de club, passie hebben voor het zaalvoetbal en het allerbeste voorhebben met de sport. De mensen zijn er niet voor zichzelf, je doet alles met elkaar en voor elkaar. Er zitten goede mensen met een heel goed hart, die altijd vriendelijk en aardig zijn. Eigenlijk een beetje de Brabantse gezelligheid. Het is niet per se dat je komt, gaat voetballen en weer naar huis gaat. FC Eindhoven is meer dan dat.

image

Kun je je een gebeurtenis of gebeurtenissen herinneren die volgens jou typerend is hiervoor?

Ja, buiten dat we een hele vaste kern aan supporters hebben is er een keer een moment geweest waarop mijn vriendin me op kwam halen na een wedstrijd. We hadden toendertijd maar één auto en die auto was per ongeluk verkeerd geparkeerd en vast achter een hek beland. Maar daar kwamen we pas na de wedstrijd achter en we konden pas de volgende dag weer bij die auto. Toen stonden er direct supporters en bestuursleden op, die zorgden voor een hotelovernachting en een locatie waar we iets konden eten samen. Ontzettend behulpzaam en betrokken, iedereen wilde direct helpen, dat voelt gewoon aan als familie.

Welke wedstrijd voor FC Eindhoven is je het meest bijgebleven en waarom?

Phoe, dat is een lastig. Dat zijn er wel meerdere eigenlijk. Kijk, je hebt hoogtepunten en dieptepunten. Onlangs hebben we een aantal finales verloren en dat blijft je ook altijd bij. Maar het allermooiste was toen we voor het eerst de bekerfinale speelden in Rotterdam in 2019. Voor mij dan persoonlijk. Toen hadden we een tribune volledig gevuld met FC Eindhoven supporters die allemaal Blauwwitte shirtjes aan hadden met ‘FC Eindhoven’ erop. Dat was heel mooi, ook omdat we die finale wisten te winnen uiteindelijk.

Wat zijn jouw persoonlijke doelstellingen voor het komende zaalvoetbal seizoen?

Het grootste doel is natuurlijk om weer kampioen te worden, maar we hebben een team om voor alle prijzen mee te doen. Dat begint natuurlijk met de Supercup die eraan zit te komen tegen Hovocubo, dat zou een mooie start zijn. Maar landskampioen worden zou echt het allermooiste zijn. Ten eerste is dat op zich al fantastisch, maar daarnaast maak je het jaar daarop kans om de Champions League te gaan spelen, wat ook echt een doel op zich is.

image

Naast je loopbaan als zaalvoetbalkeeper voor zowel FC Eindhoven als Oranje ben je ook nog actief als gymdocent. Hoe combineer je dit?

Ik ben inderdaad gymdocent op het basisonderwijs. En dat is wel een voordeel, want de meeste basisscholen zijn rond een uur of twee drie wel klaar. Dus vaak ben ik rond drie of vier uur thuis en heb ik nog even tijd om uit te rusten, om vervolgens door te gaan naar de training. Dus zo is dat best wel goed te combineren. Ook werk ik op vrijdag maar maximaal tot twaalf uur, zodat ik meer dan genoeg tijd heb om me te kunnen voorbereiden op de wedstrijd die avond.

Rust pakken tussen werk en zaalvoetbal is dus van groot belang?

Jazeker! Kijk, ik vind het super leuk werk, maar af en toe is het wel vermoeiend. Je bent eigenlijk de hele tijd alert. Gaat alles goed, is alles veilig, valt er niemand naar beneden, is er iemand aan het huilen, maken ze geen ruzie? Ik begin om kwart voor acht en werk tot twee uur en je staat de hele tijd aan. Dus je hebt je rust echt wel nodig om ook ’s avonds optimaal te kunnen presteren. Je hebt wel gewoon de verantwoordelijkheid over zo’n twintig tot dertig kinderen dus je moet wel altijd scherp zijn.

Eigenlijk net als in de zaal: altijd scherp zijn.

Altijd scherp zijn inderdaad. Dus in die zin past het hartstikke goed bij mij. Voorheen was ik best wel verlegen en vond ik het moeilijk om voor een groep te staan. En toen was er een docent op mijn opleiding die zei ‘maar Manuel, je speelt soms wedstrijden voor volle zalen met 2.000 man. Dan schreeuw je tegen je spelers en maakt het je allemaal niet uit. Maar dan sta je voor tien a vijftien kinderen en dan wordt je ineens verlegen’. Toen dacht ik inderdaad ook ‘Manuel, wat doe je eigenlijk moeilijk’. Toen ben ik het een beetje met elkaar gaan vergelijken en wat je zegt, het heeft toch best wel veel weg van elkaar ja.

image

Wilde je altijd al gymdocent worden? Zo ja, waar komt deze interesse vandaan?

Ik wilde eerst piloot worden, dat leek me ook heel leuk. Maar ik las ergens dat je geen piloot kon worden als je kleurenblind was, dus die hoop heb ik al snel opgegeven. Achteraf bleek echter dat het best zou kunnen, dus dat is een gemiste kans. Maar nee, ik was gek op sport en ik vond gymmen fantastisch op school. Uiteindelijk mocht ik op de middelbare school zelf een gymles organiseren als opdracht voor gym. Dat beviel me echt heel goed en toen ben ik me daar verder in gaan verdiepen en interesseren. Dus zo is dat eigenlijk ontstaan.

Hoe heb je het afgelopen EK Futsal in eigen land beleefd en met welk gevoel kijk je hierop terug?

Je kent de uitspraak wel ‘hier krijg ik echt kippenvel van’. Naar mijn mening zeg je dat vaak terwijl dat niet zo is. Maar de laatste wedstrijd met familie en vrienden op de tribune en 1250 man die het volkslied meezingen. Dat was wel werkelijk een moment waar ik echt kippenvel op mijn armen van kreeg. Daar schrok ik zelfs een beetje van. Dat was echt fantastisch. De weg ernaartoe was ook mooi. We oefenden tegen ontzettend sterke tegenstanders zoals Frankrijk, Duitsland en Portugal. Van dat soort wedstrijden krijg je een duidelijk beeld van wat zaalvoetbal kan zijn in Nederland. Ook de krantenkop “twee miljoen mensen kijken naar gymleraar Kuijk” vond ik prachtig.

Heb je de indruk dat futsal/zaalvoetbal groter wordt en of er meer aandacht voor komt in Nederland?

Het is vooral zo dat er veel meer aandacht en animo voor is. Met name vanuit de jeugd. Alleen merk ik nog niet vanuit de KNVB dat er stappen worden ondernomen om dat aanbod te faciliteren. Je merkt dat er heel veel belangstelling is, maar dat er nog niet genoeg mee gedaan wordt. De jeugd heeft de toekomst, dus als we nu willen bouwen aan een vaste en solide basis zaalvoetballers die zich op lange termijn door kan ontwikkelen, dan heb je de jeugd gewoon ontzettend hard nodig. Daarin denk ik dus dat er nog een slag te slaan is, maar de belangstelling is er zeker.

Zijn er vanuit jouw kant nog zaken die je graag wilt benoemen?

Ja, jazeker! Anil Badloe die hamert er vaak op om iets te zeggen over de samenwerking tussen de Academy en de zaaltak. Ik denk dat het sowieso een goede zaak is en dat er in Nederland weinig tot geen clubs zijn die dat hetzelfde doen als FC Eindhoven. Volgens mij zelfs een van de weinigen in Europa. Als je ook kijkt naar de Europese top vier in het zaalvoetbal zijn dat allemaal verenigingen die zoiets doen, dus ik hoop dat dat zijn vruchten nog meer af gaat werpen in de toekomst.

arrow-back Terug naar overzicht