arrow-back Terug naar overzicht
Voetbal

Samenwerking FC Eindhoven Foundation en ASML: Scholenvoetbaltoernooi keert terug op de velden

Na vele jaren van afwezigheid keert het Eindhovense scholenvoetbaltoernooi in mei en juni terug op de velden. Grootser van opzet dan in het verleden. Ook leerlingen uit De Kempen worden er dit keer nadrukkelijk bij betrokken. De FCE Foundation benaderde hiervoor het Veldhovense ASML, dat als partner van de Foundation direct bereid was om te participeren.

image

„We gaan met de Foundation de buurten en wijken in met activiteiten, initiatieven en evenementen, waarmee mensen daadwerkelijk geholpen kunnen worden. De FCE Foundation wil de tweedeling in de samenleving tegengaan door de groepen die het moeilijk hebben concrete kansen te bieden om te participeren en zo mee te delen in het succes van de Brainportregio”, aldus Bram van Rijn, projectcoördinator van de FC Eindhoven Foundation. „De projecten worden onderverdeeld in drie pijlers, namelijk: gezond, geluk en gelijk. Drie keer met een zachte G uiteraard.” Kinderen, jongeren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die hulp nodig hebben; FC Eindhoven wil ook voor hén iets betekenen. Algemeen directeur Günther Peeters ging in gesprek met de gemeente Eindhoven met welke opzet de voetbalclub met zijn maatschappelijke stichting iets voor de gemeenschap zou kunnen betekenen. „De schoolgaande jeugd in beweging krijgen was één van de eerste onderwerpen dat naar voren kwam”, constateerde Peeters na de eerste bijeenkomst. „Scholenvoetbal is daarbij een essentieel onderdeel. We hebben daar meteen werk van gemaakt, want het leek ons een prachtig initiatief.” Volgens Van Rijn staan er in mei en juni acht speeldagen gepland met een finaledag voor iedere leeftijdscategorie in het Jan Louwers Stadion. „Hét grootste scholenvoetbaltoernooi voor alle basisscholen (groep 5 en 6, en 7 en 8) en middelbare scholen (klas 1 en 2, en 3 tot en met 6) in Eindhoven en de Kempen”, aldus de projectcoördinator. „Iedereen krijgt de kans deel te nemen aan het meerdaagse toernooi. Deze dagen staan in het teken van voetbal en respect, maar ook verschillende side-events voor jong en oud. Als dit project bevalt vanuit beide kanten, wordt dit een jaarlijks project en zal de samenwerking worden uitgebreid.” Het schoolvoetbaltoernooi is maar een topje van de spreekwoordelijke ijsberg, aldus Van Rijn. „Maatschappelijke activiteiten passen bij het DNA van de club; we zijn van én voor Eindhoven, heel toegankelijk en inclusief.”

ASML hecht veel belang aan de culturele, sportieve en maatschappelijke projecten waarin het deelneemt. Bij het Veldhovense bedrijf werd meteen enthousiast gereageerd toen de multinational werd benaderd om als partner toe te treden en samen dit toernooi op te zetten. „Een heel mooi initiatief”, stelt Marjolein de Hooge, Head Attractive & Inclusive Communities Society & Community Engagement. „Het was een gemis dat zo een sportief evenement voor kinderen er niet meer was. Cultuur en sport staan bij ASML hoog in het vaandel. Het is fantastisch dat we op deze manier een evenement mogelijk maken waar veel kinderen plezier aan beleven en dat ook nog eens gezond is.” De Hooge heeft hoge verwachtingen dat het een succes gaat worden. „Het zou prachtig zijn als we zo 1.200 kinderen in beweging krijgen, zowel jongens als meisjes uit alle lagen van de bevolking zonder belemmeringen. We hopen dat dit samen met de FCE Foundation het eerste evenement wordt van velen. Net zoals het aansluit bij onze andere initiatieven waar wij met andere partners aan werken, denk aan Vakkanjers, ASML Junior Academy en vele andere.”

De plannen van de FCE Foundation reiken verder. Peeters: „Ondanks de financiële onzekerheid die de coronatijd met zich meebracht, heeft FC Eindhoven geïnvesteerd in maatschappelijk beleid; er is sinds oktober vorig jaar een team opgetuigd. Door het beleid hoopt de club ook meer mensen te binden, maatschappelijke impact te leveren en zichtbaarder te worden in de regio.” „We zijn een kleine club. We staan dicht bij het volk. Dan is het heel fijn om te zien dat je ook voor de mensen met een kleinere beurs iets kunt organiseren waarin ASML intensief met ons meedenkt. Zo merken we dat onze plannen door steeds meer bedrijven vanuit Brainport en andere industriegebieden rondom Eindhoven worden omarmd.”

arrow-back Terug naar overzicht