arrow-back Terug naar overzicht
Academy

Leon Kantelberg legt de link

Kantelberg (44) is een belangrijke speler als het om de nabije toekomst van het Blauw-Witte Bolwerk gaat. In de Bavaria-lounge op de eerste etage pal naast de businessruimte gaat de Eindhovenaar uitgebreid en openhartig in op de sportieve toekomstvisie van FC Eindhoven. Daar waar het Indoor Sportcentrum, het Jan Louwers Stadion en het sportcomplex Genneperparken op loopafstand liggen, leeft het Blauw-Witte Bolwerk meer dan ooit.

image

Na zijn actieve voetballoopbaan was hij zoekende wat te gaan doen. Een baantje bij de Belastingdienst beviel hem uiteindelijk niet. Toen VDL op zijn pad kwam, was die rol destijds ook niet precies wat hij zocht. Een telefoontje vanuit de Aalsterweg van Pascal Maas bood soelaas. Of Leon Kantelberg misschien interesse had om bij FC Eindhoven in de jeugd wat te gaan doen, vroeg het Hoofd Jeugdopleidingen. „Het is de mooiste baan die je kunt wensen”, spreekt Kantelberg nu zes jaar later als hij de selectie onder éénentwintig jaar traint. „De hele dag in de buitenlucht, de jeugd verder helpen in hun voetbalcarrière en daarvoor ook nog eens betaald worden. Wat kun je jezelf nog meer wensen? Gezien mijn verleden als betaald voetballer was het achteraf helemaal niet zo gek dat het zo zou lopen.” Kantelberg geniet van zijn huidige job. „Enorm dankbaar werk om jongens van het beloftenteam te begeleiden richting een mogelijke toekomst als betaald voetballer. Het profvoetbal is een keiharde wereld. Veel jonge kinderen dromen ooit in een vol stadion te mogen spelen. De een slaagt, de ander valt af. Wat het ook wordt; daar moet je ze op voorbereiden.” Tussen het eerste elftal en het team onder éénentwintig jaar gaapt een groot gat. Dan gaat het met name op het gebied van mentaliteit, kracht, fysiek en ervaring. Kantelberg is trots dat er regelmatig een talent boven komt drijven. „Een mooi voorbeeld bij wie het lijkt goed te komen is Dyon Dorenbosch die vanuit de FCE Academy is doorgestroomd naar het eerste elftal en een profcontract heeft getekend. Voor Dyon wordt het nu de volgende stap in zijn voetbalcarrière.”

Niet gepland

De aanstelling van de voormalige international van de Nederlandse Antillen als trainer van FC Eindhoven/AV stond afgelopen december niet gepland en kwam dan ook als een verrassing. Hoofdcoach Peter Coumans moest om medische redenen verstek laten gaan waardoor Kantelberg werd gevraagd om de honneurs waar te nemen. „Niet helemaal toevallig dat ze bij mij uitkwamen”, kijkt hij terug op enkele enerverende maanden waarbij de punten voor de amateurs niet voor het oprapen lagen. „De eerste maanden stonden in het teken van rust creëren en het bereiken van maximale prestaties met het eerste elftal. Ook werken we aan een verdere samenwerking met het tweede elftal, doorstroom vanuit de eigen jeugd en het vinden van een juiste samenwerking binnen het Blauw-Witte Bolwerk.” Kantelberg fungeert zo als bruggenbouwer tussen het stadion en Genneperparken. „Ik ken natuurlijk de jongens die daar spelen vanuit mijn functie bij de FCE Academy en ben ik zo de spil richting de amateurtak. Ik sprak daarvoor al iedere maandag Jan (Poortvliet) en Peter (Coumans) dus de link was gauw gelegd. Het zou natuurlijk mooi zijn als een jongen die afvalt bij de BVO dan vervolgens zijn loopbaan voortzet bij de amateurs of bij de zaalvoetballers om zo voor FC Eindhoven behouden te blijven.” Kantelberg voorziet een samensmelting van de verschillende entiteiten die allemaal de naam FC Eindhoven dragen. „Zowel de Academy, vrouwen, zaalvoetballers, profs en amateurs zijn nog allemaal verschillende afdelingen. Hoe mooi zou het zijn als deze verschillende eenheden in elkaar zouden samenvloeien. We zien nu al resultaten die we dan ook koesteren. De zaalvoetballers staan bovenaan in de Eredivisie, de vrouwen zijn koploper in de Topklasse, enkele teams vanuit de FCE Academy spelen op topniveau tegen Ajax, Feyenoord en PSV, en de profs doen het onder coach Rob Penders uitstekend.”

Met Pascal Maas en Jens van Son vormt Kantelberg het managementteam van de FCE Academy waardoor de leiding sterker en breder is geworden. „Pascal geeft leiding aan de Academy, Jens is er enige tijd geleden bij gehaald om structuren aan te brengen en ik ben verantwoordelijk voor de operationele zaken waaronder ook de contacten richting ouders en scholen.”

image

Hoogste prioriteit

Een renovatie van de huidige accommodatie staat als hoogste prioriteit op het verlanglijstje van de club en de FCE Academy. De komende tijd wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van een meerjarenplan. „Kunstgras in het stadion is nu een uitkomst. Het zou ideaal zijn als op het complex aan de Velddoornweg kunstgras zou komen. Dan kan de FCE Academy daar ook uit de voeten.”

arrow-back Terug naar overzicht